שאילתות מיוחדות בגוגל
גוגל Google הוא מנוע החיפוש הפופולארי בעולם. באמצעות שורת חיפוש אחת קטנה ופשוטה, כל אחד מאיתנו יכול להגיע אל מיליוני דפי אינטרנט המותאמים לשאילתת החיפוש שלו. אולם מעטים מאיתנו מכירים את גוגל לעומק. גם אם בחרנו בגוגל כעמוד הבית שלנו, אנו בדרך כלל מבצעים בו חיפושים רגילים, שבהם אנו פשוט מקלידים את המילים או הביטויים שעבורם אנו רוצים לראות תוצאות, אך למעשה, גוגל מסוגל לתת הרבה מעבר לכך. הכרות מעמיקה יותר עם האופרטורים של גוגל Google Operators ושימוש בחיפוש מתקדם בגוגל, יכולה לסייע לנו למצוא תוצאות חיפוש המתאימות במדויק לצרכים שלנו ולצמצם בדרכים שונות תוצאות חיפוש שקיבלנו. הנה כמה דוגמאות לאופרטורים שמציע גוגל:
- מרכאות - כתיבת השאילתא בתוך מרכאות תיתן לנו תוצאות המכילות את הביטוי המדויק שחיפשנו, בשלמותו וברצף. לפי ברירת המחדל, גוגל מתעלם ממילות חיבור או מילים אחרות חסרות תוכן, לכן כשמחפשים שורה משיר למשל, ומעוניינים שגוגל יציג את הביטוי המדויק, מומלץ להשתמש במרכאות:
"the world has changed"
- אופרטור פלוס - דרך נוספת לבקש ממנוע החיפוש כן להכליל בתוצאות מילים חסרות תוכן היא ע"י הוספת הפלוס (+). הפלוס מבטיח שגוגל יציג את המילה שאחרי הפלוס בתוצאות החיפוש, גם אם היא מילת חיבור או מילת יחס:
anxiety +and fear
- אופרטור מינוס - נוסיף את סימן המינוס (-) צמוד למילה שאיננו מעוניינים שתופיע בתוצאות החיפוש. למשל אם אנו מחפשים את הביטוי אמנות, אבל לא רוצים מידע או אתרים של מוזאונים, נקליד:
art -museums
- אופרטור OR - כדי לחפש ביטוי כלשהו או ביטוי אחר, נשתמש באופרטור OR, או לחלופין בסימן "|":
world OR newsworld | news
- סוגריים - משמשים במקרים שאנו מעוניינים לחפש מילה כלשהי, ובנוסף עוד מונח אחד מבין שניים אפשריים:
world (news OR headlines)
- ביטויים דומים - שימוש באופרטור ~ ליד אחת ממילות החיפוש ייתן בתוצאות גם מילים דומות לאותה מילה. למשל אם אנו מחפשים עמודים העוסקים באמנות מודרנית/עכשווית או ביטוי דומה אחר, נחפש כך:
~modern art
- תו חופשי - הסימן * שימושי בעיקר בחיפוש של מילות שירים, למשל כשאנו מחפשים שיר מסוים, אבל לא יודעים בדיוק את המילים:
when i get older losing my *
- אופרטור link - אופרטור זה מציג רשימה של לינקים המובילים אל אתר כלשהו. החיפוש יכול לתת תמונה כללית על כמות הקישורים לאתר, אך התוצאות המתקבלות אינן שלמות, וייתכן שישנם קישורים נוספים:
link:https://www.google.co.il
- אופרטור cache - משמש למציאת עותקים שמורים של דפי אינטרנט, כפי שנשמרו על השרתים של גוגל:
cache:https://www.google.co.il/
- אופרטור site - אופרטור זה מאפשר לצמצם את השאילתה שלנו לתחום מסוים בתוך האתרים שאנו מחפשים. למשל, ע"י השאילתא contact site:co.il נקבל את כל העמודים ליצירת קשר באתרים שהסיומת שלהם היא co.il. כמו כן, ניתן לבצע חיפוש בתוך אתר מסוים:
world news site:https://www.cnn.com/
- אופרטור filetype - משמש לחיפוש תוצאות במסמכים מסוג מסוים, למשל PDF, Word וכדומה. ניתן לשלב זאת עם האופרטור מינוס, כדי לבחור שלא יוצגו תוצאות מסוגים מסוימים של קבצים:
world news filetype:pdfworld news -filetype:doc
- אופרטור define - האופרטור define משמש אותנו כשאנו רוצים לקבל בתוצאות החיפוש הגדרה אנציקלופדית למילה או ביטוי כלשהו. בכדי להביא עבור הגולשים הגדרות לביטויים המדוייקים שהם מחפשים, משתמשת גוגל במקורות שונים ברשת:
define:courage
- אופרטור related - נשתמש באופרטור זה כדי לבקש מגוגל למצוא עבורנו עמודים שדומים בעיניו לעמוד כלשהו:
related:https://www.google.co.il
- אופרטור info - מבקש מגוגל לחפש עמודים המכילים אינפורמציה על העמוד המבוקש, למשל:
info:https://www.google.co.il
- מיקום המונח בעמוד - רוב החיפושים שאנו מקלידים הם במטרה לחפש מילה או ביטוי מסוים המופיע בעמוד אינטרנט. אולם ישנם אופרטורים שונים שמסייעים לנו לחפש בתוך הטייטל, ב-URL, בתוך הטקסט, בתוך עוגן של קישורים וכו'. הנה כמה דוגמאות לאופרטורים בגוגל שמבצעים זאת:
intitle:world newsinurl:newsinanchor:world news
אופרטורים המהווים כלים ועזרים
- מחשבון - לא אחת אנו זקוקים לחישוב סופר-מהיר, ומה טוב אם ניתן לעשות זאת בלי לפתוח יישום נוסף על המסך. מי שגוגל תמיד פתוח אצלו בדפדפן, ימצא שנוח במיוחד להקליד בשורת החיפוש את תרגיל החשבון, למשל 21*9 ואז "חפש". בעמוד התוצאות תתקבל תוצאת החישוב שגוגל ביצע, ובמקרה הזה 189. לצורך חישוב כה פשוט, רובנו כלל לא נזקקים למחשבון, אך מה תעשו אם אתם צריכים חישובים של חזקות, שברים ועוד פונקציות מורכבות באלגברה, ואין ברשותכם מחשבון כיס? גוגל מספקת לנו פיתרון נוח.
- ספרות רומיות - המחשבון יכול לעזור לנו גם במשימה הכלל-לא-פשוטה להמיר מספרים גדולים לספרות רומיות, למשל:
1499 in roman numerals
- המרת מספרים לבסיסים - עבור המהנדסים שבנינו, ניתן להמיר בקלות מספרים לבסיסים שונים, כגון בינארי, אוקטאלי או הקסאדצימאלי, למשל:
2092 in binary5036 in octal3074 in hex
- המרות - גוגל יכול להמיר עבורנו ערכים של מטבעות שונים בעולם, מידות שונות כמו משקל, נפח ואורך (למשל מטר לרגל ולהפך), לשם כך נקליד בשורת החיפוש את ההמרה המבוקשת במילים והמחשבון יציג עבורנו את תוצאת ההמרה: 30 מטר ברגל.
- טווח מספרים - ניתן להשתמש בשתי נקודות בין שני ערכים מספריים כדי לקבל תוצאות גם עבור כל הערכים שנמצאים ביניהם. טריק זה יכול להיות שימושי בחיפוש לפי שנים או לפי כתובות:
penny lane 1..35
- מילון גוגל - כשכותבים בשורת החיפוש פועל כלשהו, גוגל מציג אותו לפני תוצאות החיפוש האחרות, כולל הסברים כיצד הוגים אותו ומידע לשוני נוסף. בתור קישורי אתר Sitelinks, מופיעים קישורים לאתרים חזקים כמו ויקיפדיה, וכן ישנה אפשרות לקריאה בהרחבה על הפועל, כשהקישור מפנה אל מילון גוגל.
- תוצאות ספורט - מכורים ל-NBA או לליגה האנגלית בכדורגל? הקלדת שם הליגה או שמה של קבוצה מסוימת, תציג לפניכם תוצאות משחקים עדכניות, תוכנית המשחקים הקרובים ועוד. כרגע מדובר על נתונים מליגות בחו"ל, כנראה מכיוון שהחברה המספקת את התכנים היא החברה האמריקנית .STATS, Inc. לדוגמה:
NBA
- זמנים בעולם - אפשר בקלות לברר מה השעה המדויקת בכל מקום בעולם ע"י הקלדת האופרטור :time ואחריו שם העיר, או הקלדה של השאילתא במילים, כמו בדוגמאות הבאות:
time: jerusalemtime in jerusalem
- המראות ונחיתות - מקלידים את שם חברת התעופה ואת מס' הטיסה ומקבלים את הסטטוס של הטיסה בזמן אמת, למשל:
El Al 383
- סוגים של נתונים מספריים - גוגל יכול לזהות דפוסים מיוחדים בחיפושים מספריים, למשל האם מדובר במספר טלפון, מס' פטנט רשום או לוחית זיהוי של רכב, ולפי הזיהוי, לחפש עבורנו מספר טלפון למשל, אולם החיפוש הזה קיים בעיקר עבור מספרים השייכים לארה"ב.
- נתונים סטטיסטיים - גוגל עונה על שאילתות עבור מידע בעל אופי סטטיסטי, כמו גודל האוכלוסיה. אפשר פשוט להקליד את המילה population וגוגל כבר מזהה לבד את המיקום שלכם, או לחלופין ניתן להקליד את השאילתא במלואה כדי לקבל תוצאות עבור מקום אחר:
population:japan
- מזג אוויר - חיפוש אחר תחזיר מז"א עדכנית מתבצע כך (כרגע לא עובד בגוגל ישראל):
weather:jerusalem
- מוזיקה - האופרטור music יציג עבורנו ביקורות על מוזיקה, לפי שם האמן/הלהקה שנקליד (כרגע לא זמין בגוגל ישראל):
music:elton john
- מניות - האופרטור stocks עושה חיפוש בתוך Google Finance ונותן תוצאות עדכניות לגבי המניה של החברה שאנו מקלידים:
stocks:IBM
קטגוריות חיפוש בגוגל
ישנם אופרטורים של גוגל Google Operators שהם ייחודיים לקטגוריית חיפוש מסויימת. להלן רשימת האופרטורים הללו, ממויינים לפי נושא החיפוש:
- חיפוש בחדשות Google News - ניתן להשתמש באופרטורים הבאים:
- intext - מחפש את המילים המבוקשות בגוף הסיפורים עצמם
- location - מחפש חדשות ממדינה מסוימת:
libya location:israel
- source - משמש לבחירת ארכיון ספציפי, כמו למשל CNN:
libya source:cnn
- חיפוש בבלוגים - בדומה לחיפוש בחדשות, אפשר לבצע גם חיפוש מיוחד בבלוגים ברחבי הרשת, תוך שימוש באופרטורים של גוגל. לדוגמה:
inblogtitle:birth
- חיפוש סרטים - ניתן לבצע בכתובת הבאה:
- אופרטור movie או film - שימוש באופרטור זה בחיפוש הרגיל בגוגל מעביר אותנו היישר לחיפוש סרטים ומאפשר לקבל ביקורות לפי שם סרט:
movie:kill bill
- showtimes - ניתן לחפש שעות הקרנה לפי אזור מגורים. בכתיבת השאילתא showtimes גוגל מזהה את המיקום שלכם ונותן בראש דף התוצאות זמני הצגה באזור הרלוונטי:
showtimes:סנגור במבחן
- director - גוגל מאפשר לנו לבדוק מיהו במאי הסרט גם מבלי להקליד את שמו במפורש:
director:kill bill
- אופרטור movie או film - שימוש באופרטור זה בחיפוש הרגיל בגוגל מעביר אותנו היישר לחיפוש סרטים ומאפשר לקבל ביקורות לפי שם סרט:
חשוב לציין כי ניתן לשלב כמה אופרטורים באותו חיפוש, כל עוד אנחנו משתמשים בתחביר נכון. את מגוון החיפושים הללו ניתן לעשות בכל הקטגוריות של גוגל: חיפוש תמונות (Google Images), סרטונים, חדשות, בלוגים וכולי. למשל כמו בדוגמה הבאה:
חיפוש מתקדם בגוגל
רשימת האופרטורים בגוגל היא ארוכה ורובנו בדרך כלל לא משתמשים בהם. אם בכל זאת אתם מעוניינים באחד הכלים היעילים הללו, אך לא זוכרים אופרטור כלשהו, או רוצים הסבר על אפשרויות החיפוש בגוגל, ניתן לעבור לחיפוש מתקדם.
החיפוש המתקדם בגוגל מאפשר לנו להגדיר בדיוק אלה מילים אנו מחפשים, אלו מילים איננו מעוניינים שיופיעו בתוצאות, באיזה חלק מן העמוד יבוצע החיפוש (בטייטל, בטקסט, בכתובת או בקישורים) ועוד אפשרויות נוספות.
אופרטורים מצחיקים
מסתבר שבגוגל יש יותר ממנוע חיפוש בלבד - Google Operators הם אופרטורים שימושיים וכלים שעוזרים לגולשים לבצע חיפוש מדויק יותר. מעבר לכך, ישנם טריקים שהם יותר בגדר הומור של חברי גוגל, חלקם כלים מצחיקים שרוב האנשים כלל לא יודעים על קיומם. אספנו כאן כמה טריקים מצחיקים ושגעונות מיוחדים ברוח היצירתית של גוגל. רובם הם דברים לא ממש נחוצים, אך נחמד להכיר אותם בשביל הכיף:
כלי השלמת מילות החיפוש Google Suggest
כולנו מכירים את התכונה החדשה יחסית של מנוע החיפוש, שבה גוגל נותן אפשרויות השלמה למילות החיפוש שהתחלנו להקליד, וזאת על פי החיפושים הנפוצים שנעשו בעבר. למשל אם אנו מתכוונים לכתוב "פייסבוק", כבר לאחר שנכתוב את שתי האותיות הראשונות, האפשרות "פייסבוק" תופיע ראשונה, ונותר לנו רק ללחוץ עליה ולהגיע לתוצאות שחיפשנו. לעיתים קרובות קורה שאנו מתחילים להקליד משהו ונתקלים בהצעות משונות או מגוחכות. למשל, כשמקלידים "איך ל" מקבלים הצעות כמו "איך להתאבד" או "איך לזייף כסף". כל אחד חופשי לדמיין מדוע ולמה אנשים מקלידים חיפושים כאלה.
הומור אינטליגנטי במיוחד
הקלדה של השאילתא "the answer to life the universe and everything" תציג במחשבון של גוגל את התוצאה 42. בשביל להבין מה עומד מאחורי זה, צריך להכיר קצת את ספר המדע הבדיוני "מדריך הטרמפיסט לגלקסיה". את הסיפור עצמו תקראו בעצמכם, מה שחשוב הוא שגוגל בעצם עושה כאן איזכור ספרותי חביב לספר שהפך לאגדה.
דוגמה נוספת לתחכום החביב הזה, היא מה שקורה כאשר מקלידים את המילה recursion בחיפוש בגוגל. דף התוצאות ישאל אותנו did you mean recursion (כמו שהוא עושה בכל פעם שהקלדנו חיפוש כלשהו ושגינו בהקלדה). אם נלחץ על התיקון הזה, נקבל שוב ושוב את אותה התוצאה, מה שממחיש את משמעות המונח recursion.
לסיכום
הכרות מעמיקה יותר עם היכולות של מנוע החיפוש גוגל נותנת לנו הגולשים אפשרות לבצע חיפושים ספציפיים יותר ממה שיכולנו קודם, אם זה באמצעות חיפוש מתקדם בגוגל או בעזרת כלים שימושיים כמו מחשבון, כלי להמרות ועוד. גוגל, שמודעת כנראה לפוטנציאל של זה, מציעה לגולשים להתעדכן בטיפים שונים על הכלים המגוונים שהיא מספקת.
רבות מדברים על האופרטורים השונים של גוגל שחלק מהם מהווים עזרים שונים לצורך קידום אתרים. ניתן להעמיק עוד על האופרטורים השונים בערוץ היוטיוב של מאט קאטס, שם תוכלו בין היתר לצפות בסרטון הבא:
מכירים אופרטורים חשובים ששכחנו במאמר? נשמח לשמוע על כך בתגובות.
מעניין